Przez ostatnie 2 lata gram dość często w Napoleona z różnymi modami i nigdy nie miałem problemów ze stabilnością gry . Mam wersję zaktualizowaną przez steam i nie ma potrzeby wracania do poprzedniej . Przeszedłem kampanię Napoleonic III Peninsular , kampanię Europejską /Rosja / Napoleonic III do końca i nigdy nie miałem żadnych awarii mimo że Napoleonic III był kiedyś awaryjny. Kampania na modzie ,,Prawa Człowieka 2 ,, Turcja bez awarii . SYW Rzeczypospolita bez awarii , na twoim zestawie mam 56 tur bez awarii . Wydaje mi się że to kwestia dbania o ,,higienę,, silnika gry . Po każdej kampanii czyszczenie user script ze wszystkiego , usuwanie z folderu data plików modyfikacji . Sprawdzanie spójnoćci . Wzmocnienie gry 4 GB RAM . ustawianie grafiki max ale bez volumetric i bez cieniowania , cienie bardzo przeszkadzają w płynności , zwiększenie FPS przez obniżenie grafiki wody z max na wysokie / pole bitwy to lustro wodne / używam też pliku poprawiającego wydajność. To wszystko na laptopie TUF GAMING-Asus Core i 7 z kartą Invidia . 8 GB RAM . program operacyjny WIN 10 . I to wystarczy przy modzie dobrze zrobionym na płynną rozgrywkę. Może mi się wydaje ale najwięcej problemów jest na lepszych komputerach , gracze nie konfigurują pod sprzet jaki mają.