konrad karlovich
по-моему, эта дискуссия начинает перетекать в формат речи на митинге.
Странно обсуждать неких единожды упомянутых "украинян" в отрыве от контекста употребления термина "украина" в ГВЛ. Тем более, что эти употребления там единичны.
1. Статья "Въ лЂто 6721 [1213]": "Времени же минувшю еха Данилъ ко Мьстиславу в Галич, рекы на Лестька, яко: «Отчину мою держить». Оному же вЂщавшю: «Сыну, за первую любовь не могу на нь востати; а налЂзи собЂ други».
Данилу же возвратившуся к домови, и Ђха с братомъ, и прия Берестий, и Угровескъ, и Верещинъ, и Столпъ, Комовъ, и
всю украину".
2. Статья "Въ лЂто 6776 [1268]". Пресловутые "украиняне": "Тогда же Болеславу князю болну сущу велми. Потом же Болеславъ усторобився, посла посолъ свой ко Шварнови, тогда же Шварнови сущю в НовЂгородчЂ, тако река: «По што мя еси воевал без моей вины, землю еси мою взял?» Шварно же ся запрЂ ему, тако река: «Не воевалъ язъ тебе, но литва тя воевала». Посолъ же рече Шварнови: «Тако ти молвить князь Болеславъ — я на литву не жалуюсь, оже мя воевала — немирникъ мой, а воевал мя тако и гораздо. Но на тя жалую. А бог буди по правомъ, тъ то расудить межи нами». И отселЂ заратишася. И поча ляхо†воевати около Холма. Воеводы же быша с ними СигнЂвъ, Воржь, Сулко, Невъступъ. И не взяша ничтоже. ИзбЂгли бо ся бяхуть в городъ, и зане вЂсть бяхуть подали имъ
ляхове украинянЂ".
3. Статья "Въ лЂто 6788 [1280]": "По смерти же великаго князя Болеслава не бысть кто княжа в Лядьской земли, зане не бысть у него сына. И восхотЂ собЂ Левъ землЂ, но боярЂ, бяхуть силнии, не даша ему землЂ. Бяшеть бо у Болеслава сыновЂць 5 — Сомовитовича 2: Кондратъ же Болеславъ, а Казимиричи трие: Лестько, Земомыслъ, Володиславъ. БоярЂ же ЛядьсцЂи избраша собЂ одиного от нихъ — Лестъка, и посадиша и во КраковЂ, на столЂ Болеславли. И поча княжити Льстко.
Посем же Левъ восхотЂ собЂ части в землЂ Лядьской, города на
въкраини. Еха к Ногаеви оканьному проклятому помочи собЂ прося у него на ляхы" (из дальнейшего текста следует, что Лев Даниилович претендовал на Сандомир).
4. Статья "Въ лЂто 6790 [1282]": "Посем же придоша литва ко Берестью и начаша молвити князю Володимерови: «Ты насъ возвелъ, да поведи ны куда, а се мы готовы, на то есмы пришли». Князь же нача думати, абы куда Ђ повести, своя бо рать ушла бяшеть уже далече на Болеслава, а уже рЂкы ростЂкаються. И воспомяну ВолодимЂръ, оже преже того Лестко, пославъ люблинЂць, взялъ бяшеть у него село на
въкраиници, именемь Воинь, и напоминася ему Володимиръ о томь много, абы ему воротилъ челядь. Онъ же не вороти ему челяди его. За се же посла на нь литву, и воеваша около Люблина и поимаша челяди множьство и ополонившеся и тако поидоша назадъ с честью".
Таким образом "Украина" в ГВЛ имеет вполне определенное значение - это земли на пограничье Польши и Волынского княжества. "Украиняне" - жители этого самого пограничья, как поляки ("ляхове"), так и русины ("русь").